Любимото ястие на японските деца е оризовият омлет. Той е изключително енергийна храна, която е полезна и за растежа, и за активността на мозъка, така необходима за учениците.
Необходими продукти за 2 порции
200 г сварен ориз
60 г пилешко филе
1/2 малка глава лук
1 среден морков
1 гъба шийтаке или печурка
2 стръка пресен магданоз
100 г масло
3 големи яйца
1 с.л. прясно мляко
сол и бял пипер на вкус
кетчуп
Начин на приготвяне
Пилешкото месо се овкусява със сол и пипер. Разтопява се масло в тиган. Запържва се лукът за 1 мин. и се добавя пилешкото месо. Пържи се до готовност. Добавят се морковите и гъбите (без пънчетата), нарязани на дребно и се бърка, докато омекнат. Прибавя се магданозът. Готовата плънка се изсипва в друг съд и се оставя настрана.
Тиганът се изчиства и в него се разтапя се масло и се добавя свареният ориз. Разбърква се добре и се прибавя готовата плънка, черен пипер, сол на вкус и отново се разбърква.
Разбиват се яйцата с млякото и се добавя щипка сол и бял пипер. Разтапя се 1 ч.л. масло в тигана за омлети на умерена температура. Добавя се половината от яйчената смес и след около 1 минута се нанася половината от оризовата смес.
Прегъва се омлетът върху ориза и се приплъзва към ръба на тигана. Обръща се веднага върху топла чиния с украса от кетчуп и магданоз. С останалата смес се приготвя вторият омлет.