Този типично американски десерт ще ви изненада с богатия си и наситен аромат и топящия се плодов вкус. Нека външността му не ви залъгва – макар и леко неугледен, прасковеният коблер ще ви спечели с първата хапка. Опитайте!
Необходими продукти:
За пълнежа:
4 праскови – небелени
4 с.л. кафява захар
1 с.л. лимонов сок
лимонова кора
2 щипки индийско орехче
2 ч.л. царевично нишесте
За тестото:
1 к.ч. брашно
100г. меко масло
2 ч.л. кафява захар
1 ч.л бакпулвер
щипка сол
1 к.ч. вряла вода
Начин на приготвяне:
Предварително загряваме фурната на 200 °С.
Нарязваме прасковите на средно големи парчета. Към тях добавяме захарта, лимоновия сок, лимоновата кора, двете щипки индийско орехче и разбъркваме внимателно. След това добавяме и царевичното нишесте и отново разбъркваме.
Изсипваме сместа в подходяща тавичка и печем за около 10 минути.
Докато чакаме прасковите, в подходящ съд смесваме брашното, захарта, бакпулвера и солта. Добавяме мекото маслото и омесваме ронливо тесто.
След това изсипваме врялата вода и разбъркваме добре до получаването на лепкаво тесто.
Лепкавото тесто разделяме на малки топчици, които в последствие сплескваме. С тях покриваме вече изпечените праскови.
Преди да върнем във фурната посипваме с малко кафява захар и печем в продължение на 20-25 минути.
Поднасяме напълно охладен и гарниран с топка ванилов сладолед.