Опитайте тези чудни постни сладкиши. Още с първата хапка, те ще ви спечелят със свежестта на плодово ухание и с мекотата на нежен и завладяващ вкус. Подходящи и за вегани.

#Кекс с банани
Продукти:
4 банана
1 добре узряло авокадо
100 г натрошени бадеми
100 г черен шоколад
450 г брашно
300 г захар
2 пакетчета ванилова захар
1 ½ хлебна сода
3 ч.л. бакпулвер
375 мл соево мляко
200 мл слънчогледово олио
25 г какао
25 г кокосово брашно

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Изпечете бадемите до златисто в тиган без мазнина. Натрошете шоколада. Смесете брашното, захарта, ванилията, содата и бакпулвера. Разбъркайте соевото мляко и олиото. Добавете брашнената смес и разбийте с миксер. Разполовете надлъжно бананите и след това ги нарежете на филийки. Добавете ги към тестото заедно с бадемите и шоколада.

Изсипете тестото в намазана с олио кексова форма и загладете. Печете около 1 час при 175 градуса. Оставете да изстине и внимателно извадете кекса от формата. Пригответе глазурата, като намачкате с вилица сърцевината на авокадото. Добавете 150 мл вода и какаото и пюрирайте. Разтопете кокосовото масло и го прибавете към авокадовия крем.

#Сладкиш с ябълки
Продукти:
2 ябълки
¼ ч.ч. ябълков сок
1 ч.л. бакпулвер
няколко капки ябълков оцет
200 г оризово брашно
50 г соево брашно
2 с.л. разтопено кокосово масло
1 ванилия
1 ч.ч. вода
125 г нерафинирана захар

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Обелените и изчистените от семките ябълки нарежете на тънки филийки. В купа смесете двата вида брашно, ванилията и захарта. В друг съд разбъркайте ябълковия сок, оцета, водата, маслото.

Смесете сухите и мокрите съставки. Изсипете повече от половината тесто в намазана с олио тавичка. Отгоре разпределете ябълките и покрийте с останалата смес. Печете около 40 минути при 180 градуса.

Да ви е сладко!