Едва ли се съмнявате във вкуса на пъстървата, която е наричана "царица на рибите”. А запечена на фурна с гарнитура от медени моркови, задушени броколи и картофи е истинско вълшебство.
Рецепта за печена пъстърва на фурна за 4 порции
4 средни пъстърви
1 с.л. сух естрагон
3 с.л. олио
Черен пипер и сол на вкус
1 лимон
Почистените риби се измиват и подсушават. Намазват се с олио от двете страни. Овкусяват се със сол, щипка черен пипер и сушен стрит естрагон. Може да се настърже на ситно ренде кора от лимон. Поставят се в тава и се налива вода да покрие дъното. Оставят се да се пекат на средна температура до готовност.
Рецепта за гарнитурата
4-5 картофа
3 дафинови листа
1 с.л. зехтин
8 цветчета броколи
2-3 моркова
1/2 ч.л. мед
сок от 1/2 портокал
1 с.л. зехтин
Картофите се сваряват цели с дафиновите листа. Оставят се да изстинат. Обелват се и се нарязват на колелца. Поливат се със зехтин.
Цветчетата броколи и чушката, нарязана на лунички, се слагат в съд на пара или в решетка над вряща вода. Задушават се за 5 мин. Поръсват се още топли със зехтин.
Морковите се обелват и се нарязват на кубчета. Варят се докато омекнат. Отцеждат се и към тях се добавя мед, портокалов сок и зехтин. Разбъркват се за да се овкусят равномерно. Към тях може да се прибави отцеден грах от консерва по желание.
Гарнитурата може да бъде украсена с нарязан на дребно пресен копър.