Прияде ли ви се пица? Ако подозренията ми се потвърждават, бързо запретвайте ръкави и действайте. Ако я обичате пък още повече с подкупващата комбинация от различни видове дъхави сирена, безспорно... тази пица е тъкмо за вас:
Продукти за 1 голяма тава:
За тестото
300 г брашно
2 с.л. зехтин
½ ч.л. сол
20 г прясна мая
За гарниране
2 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
4-5 чери доматчета
2 с.л. доматено пюре
Черен пипер
Сол
1 ч.л. оронен риган
100 г черни маслини
4 вида сирене:
Предложение за комбинация №1:
80 г сирене от биволско мляко
Сирене горгонзола
Сирене рикота
Сирене „Bel Paese”
Предложение за комбинация №2:
Сирене горгонзола
Сирене гауда
Пекорино
Ементал
1.Намазваме тавата с олио.В голяма купа изсипваме брашното заедно с 2 с.л. зехтин и солта. Разтваряме маята в 160 мл хладка вода и я добавяме към сместа с брашното.
2.Разбъркваме всички продукти най-напред с миксера, а след това ги месим около 5 минути интензивно с ръце върху поръсения с брашното работен плот. Разстиламе тестото в тавичката, покриваме го с кърпа и го оставяме 30 минути на топло да втаса.
3.Обелваме и накълцваме на ситно скилидките чесън. Загряваме в тиган 1 с.л. зехтин и в него задушаваме чесъна. Добавяме доматите и всичко оставяме да поври 5 минутки. Бъркайки, сипваме доматеното пюре и подправяме соса с черен пипер, сол и риган. Доматеният сос оставяме за малко да се охлади. Включваме фурната на 250 градуса.
4.Нарязваме сирената на малки резенчета с големина 1 см. Намазваме блата с доматения сос и го покриваме със сирената. Между парченцата декорираме с маслинките. Поръсваме пицата с останалия зехтин и я оставяме да втаса още веднъж. След това печем около 10-12 минути. Още гореща я нарязваме на парченца и я сервираме на момента.