На Благовещение традицията повелява трапезата, освен с прясна коприва или спанак, питка и баница с праз, да бъде украсена и с едно уханно и вкусно рибно блюдо. На Великите пости, според Православния календар, рибата се разрешава единствено на Благовещение и Цветница. Но дали постите или не – и в двата случая можете да си приготвите печен кефал - плакия.
Продукти за цялото семейство:
Кефал, лефер или лаврак – 1 или 2 бр. според големината
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. соев сос – светъл
1 чаша вода
1 лимон
100 мл зехтин
10-15 малки главички лук (белучки)
2 скилидки чесън
Гъби и моркови
Шепа светли стафиди
Девесил, мащерка и магданоз
Морковите, гъбите, чесъна, стафидите и подправките се задушават с половината от зехтина до омекване и се слагат като плънка в почистената риба. "Закопчават" се с клечки за зъби. С още няколко клечки, промушени през гръбните перки, рибата се закрепва по гръб в тавата за печене. Наоколо се поръсват още гъбки, моркови и лука. Отгоре се залива соевия сос, водата, останалия зехтин и виното. Пече се 40 минути във фурната на умерена температура ок.150-180 градуса.
Сюблимен момент е поднасянето на това несравнимо по вкус и ухание рибно блюдо, придружено от полусухо бяло вино или нежно розе със сладка жилка.