За начало ще ви разкажа една моя любима приказка от детството. Разказваше ми я баба ми, докато ме приспиваше вечер.

Имало едно време две сестри - Джаста-Праста и Циндил-Пиндил. Наближил празникът за селото и майка им купила плат да си ушият рокли, с която да идат на хорото. Започнала Циндил-Пиндил да шие - шие и разпаря, шие и разпаря - все нещо не й харесва, все нещо не прави добре. И така докато дошъл празникът - а тя още нямала рокля. Джаста-Праста пък бързо си ушила рокля и щом засвирили гайдите, изтърчала на мегдана и се хванала на хорото. От едната й страна висяло, от другата стърчало, но тя подскачала и се радвала на празника. А Циндил-Пиндил си останала вкъщи и заплакала. Оттогава тръгнала и приказката - Джаста-Праста на хорото, Циндил-Пиндил зад плета.

Често ни се иска да си спретнем нещо бързо за готвене и да не стоим дълго време до фурната и котлоните. Такова е днешното ми предложение - бързичко и лесно. Малко в стил Джаста-Праста. Вместо да варите паста, да задушавате кайма или пък да режете колбаси, направете всичко заедно.

Необходими продукти:

1 пакет пълнозърнести спагети
6-7 кренвирша
вода
сол
зехтин

За соса:

7 домата
зехтин за готвене
чесън
магданоз
сол, черен пипер

                                                 


Нарежете кренвиршите на парчета с дължина 4 см. Промушете спагетите през парчетата месо.

Загрейте 2 литра вода с щипка сол в нея. Поставяйте спагетите с кренвирши внимателно, като изчакате да омекнат от едната страна, за да не се начупят, когато ги поставите целите. Варете около 10 минути или както е посочено на опаковката на спагетите. Извадете и отцедете.

Измийте доматите, настържете ги или ги нарежее на малки кубчета. Сипете ги с няколко супени лъжици зехтин за готвене в дълбока тенджера и оставете да поврат. След като се посгъсти, овкусете със сол и черен пипер. В готовия сос нарежете на дребно чесън и магданоз.

Наредете спагетите и промушените кренвирши в кръг в широка и плоска чиния. В средата сипете от соса. И хапвайте с онова удоволствие, с което Джаста-Праста се е хванала на хорото с новата си рокля.