Продукти:
2 тиквички
150 г амарант
1 домат
1 глава лук
4 скилидки чесън
6 кръгчета тънко нарязан мек колбас
1 яйце
зехтин
олио
сол
вода
Приготвяне:
Сотирайте лука и чесъна. Добавете амаранта и залейте с вода. Оставете да поври около 20 минути. Амарантът увеличава обема си около два пъти. Зрънцата му обаче са много ситни и в сварено състояние е не по-голям от зрънце хайвер на шаран. Овкусете с малко сол.
Разрежете тиквичките на две и ги издълбайте с лъжица, за да заприличат на лодки. Полейте със зехтин и поръсете със сол. Напълнете издълбаното с амарантовата смес.
Върху две от тях наредете колбас, другите две намажете с разбитото яйце. Покрийте с домат, нарязан на тънки филийки. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути.