Романтичната вечеря предполага двама. Да, обаче, рецептата е за 4 порции. Ще попитате... защо? Ами представете си, че ви се услади и решите да повторите. Още повече, че питието за тази романтична вкусотия превъзходно се допълва от чаша червено вино. Виното, което сгорещява кръвта и... отваря апетита.

Започваме с едно кратко пояснение, съдържанието на което, може би, ви е известно. Сайдерът (вино от ябълки) и медът подчертават аромата на свинското, а ябълките и тиквичките правят месото сочно и сладко-кисело. За да изпълните съвсем точно рецептата, ще ви трябва и дебело фолио на квадрати със страни 25 см за приготвянето на ориза и по 8 метални шишчета за свинското. Имайте предвид, че докато подготовката трае 30 минути, а печенето – 20 минути, мариноването ще ви отнеме цял час.

И така, ето какво ни трябва:

Да започнем със сайдера - необходими са ни между 150-200 мл сухо ябълково вино
По 1 с.л. мед и зехтин
1 счукана скилидка чесън
½ кг свински врат, нарязан на кубчета
Ок. 30 гр краве масло
1 малка глава нарязан кромид
2 зелени, но сладки ябълки с отстранена сърцевина и нарязани на 8 парченца
450 гр тиквички – обелени и нарязани, също така, на кубчета
350 гр сварен ориз
50 гр кашу
½ ч.л. сол
И едно много важно изискване (ако искате прецизно да спазите рецептата) е да си осигурите 24 листенца пресен босилек.

И сега, да започнем подготовката, за която споменах, че ще ви отнеме 30 минути:

1. Смесете сайдера, меда, чесъна, зехтина и малко черен пипер в дълбок съд и сложете в тази благоуханна смес месото, ябълките и тиквичките. Похлупете и оставете да се мариноват 1 час.

2. Разтопете маслото и запържете лука докато омекне. Добавете ориза, лешниците, солта и още малко черен пипер. Свалете от огъня и разделете сместа на равни части. Сложете всяка от тях върху квадрати от олио. Загърнете.

3. Изминал е един час. Нанижете свинското, ябълките, парченцата тиквички и листенцата босилек на шишчетата. Не изхвърляйте останалата марината.

4. Сложете пакетчетата с оризовата смес и шишчетата върху скарата. Печете 20 минути, като периодично обръщате шишчетата.

5. На финала украсете печените шишчета с тънки резени лимон и... оставете кавалера да налее виното.