Често прохладните летни напитки, в които се съдържа алкохол са и много калорични. Някои от тях дори надхвърлят скандалната граница от над 300-400 калории. Затова сме ви приготвили варианти на известни алкохолно-плодови напитки с минимално съдържание на калории - не повече от 165. Разбира се, без да разваляме удоволствието от вкуса. След което можете да научите как и останалите котейли, които правите да съдържат по-малко калории.
Динено "Mартини"
Калории: 125
Съставки:
1 част водка
1 ½ част сок от диня
1 парче диня
Приготвяне: Изсипете водката и сока от диня в шейкър и разклатете. Изсипете в чаша за мартини. Гарнирайте с парче диня.
Нискокалорично "Мохито"
Калории: 150
Съставки:
2 лайма, нарязани на 6 парчета
1 ½ с. л. сок от лайм
няколко стръкчета мента, нарязана на ситно
½ с.л. мед
50 мл ром
100 мл сода
2-3 цели стръкчета мента
Приготвяне: Напълнете 1/3 от шейкър с лед. Добавете сока от лайм, нарязаните парчета лайм и мента. С помощта на лъжица разбъркайте лайма и ментата, докато всяка от съставките пусне своя аромат. В отделна чаша смесете меда, рома и содата, докато медът се стопи добре. Изсипете в шейкъра и разклатете. Изсипете във висока чаша пълна с лед и украсете с резенче лайм и стръкче прясна мента.
Нискокалорична "Маргарита"
Калории: 165
Съставки:
50 мл текила
35 мл прясно изцеден сок от лайм
15 мл нектар от агаве
Приготвяне: Поставете всички съставки в шейкър и разклатете добре. Изсипете във висока чаша и украсете с тънък резен лайм.
Съвети как коктейлите, които приготвяте да придобият нискокалоричния вид, който винаги сте искали:
- Винаги използвайте пресни сокове вместо натурални от кутия.
- Придържайте се към основните съставки. Никога не добавяйте допълнителен алкохол, който без съмнение ще прибави още калории към коктейла.
- Ако се чудите кое алкохолно питие има най-ниско съдържание на калории, ето го и него – в 100 мл от сухото шампанско „Брут” има едва 78 калории.
- Ако искате да добавите повече съдържание и текстура в коктейла, без да слагате повече калории, използвайте сода.
- Вместо традиционния захарен сироп, използвайте нектар от агаве – той е 1,5 пъти по сладък от захарта.