Благоуханието на това сладко творение се дължи на силиният аромат на двете супени лъжички нескафе в него.

Другите основни участници, за да придобие слъдкишът пълното си вълшебно обаяние са:

За тестото

1 пакетче ванилия
4 яйца
120 г захар
120 г брашно
20 г нишесте
40 г масло

За плънката и глазурата

Освен двете супени лъжици кафе на прах ще ви трябват:
600 г прясно мляко
4 плочици желатин
1 пакетче шоколадов крем
100 г кристална захар
200 фондан
4 с.л. топло кафе
50 г – плодове иядки за украса според желанието и вкуса ви

И сладките стъпки

 

1. Ванилията, яйцата и захарта разбийте на гладък крем. Смесете брашното и нишестето и на малки дози ги прибавет към него. Прибавя се и разстопеното масло. Тук е моментът да загреем фурната предварително на 190 градуса.
2. Застелете с хартията за печене формата на тортата, изсипете тестото и печете 30 минути. Извадете го, оставете го да изстине и се разрежете надлъжно на три блата.
3. За плънката кипнете млякото с кафето на прах и го забравете за един час. Накиснете желатина в студена вода. Забравяте го и него. Към позастиналото мляко прибавете и шоколдовия крем на прах заедно със захарта. Едва тогава се разстваря прецеденият желътин.
4. Първитят – най-долният блат, намажете с крем. Отгоре сложете втория, който също се намазва и върху него поставете последния. Разстопете фондана и от него заделете две супени лъжички в порцеланова чашка. Остатъкът смесете с кафето и с получената смес залейте тортата. Накрая украсете със заделения фондан и ядките.

Като скромен, но незаменим компаньон на шоколадовата изкусителка с дъх на кафе е немислимо да не поканите едно голямо еспресо с няколко съблазнителни капки френски коняк. За да усетите нежността на цялото това сладко ноктюрно, потопете се в него бавно и без свян...