За тази лютеница няма нужда да стоите с часове над печката и да разбърквате врящи домати. Хитростта тук е, че зеленчуците се пекат на фурна. Време, в което може да измиете всички съдове, които сте ползвали за приготвянето, и да подготвите бурканчетата. Вместо да мелите доматите, всички зеленчуци се пасират - още едно улеснение.
Виното в тази рецепта обогатява вкуса и помага за консервирането. При печенето напитката се изпарява. Ако все пак тази съставка ви притеснява, може да я пропуснете. По желание в лютеницата може да добавите чесън, картоф за плътност, люти чушлета и любимите си подправки - ким, кимион и т.н.
И така само за няколко часа ще се сдобиете с поне 10 буркана (380 г), тип цилиндър, пълни с вкусна лютеница. При това изцяло в градски условия и без да полагате излишни усилия.
Съставки
- 220 мл Олио
- 3 с.л. Сол
- 50 мл Вино
- 50 мл Оцет
- 120 г Захар
- 2 глави Кромид лук
- 500 г Моркови
- 1 кг Патладжан
- 2 кг Домати
- 3 кг Червени чушки
- 2 щипки Черен пипер
Начин на приготвяне
- 1. Обелете ципата на патладжана, нарежете го на едри кубчета и го сложете в дълбока чиния под наклон, за да се отцеди сокът му, докато приготвяте останалите продукти. Ако разполагате с повече време, може да го накиснете в подсолена вода за 10-15 минути. Така се премахва горчивината.
- 2. Почистете доматите и нарежете на едри парчета. Ако искате да махнете люспите, първо попарете доматите с гореща вода, след това ги прехвърлете в купа с вода и ледени кубчета. Така ципата се отделя много лесно.
- 3. Измийте и нарежете на едри парчета морковите, лука и чушките.
- 4. Всички зеленчуци прехвърлете в дълбока тава и подправете със солта, захарта, оцета, олиото и виното.
- 5. Печете във фурна на 220 градуса на средна скара. За да задушите зеленчуците и да ускорите времето за печене, покрийте тавата с алуминиево фолио, за да не прегарят зеленчуците отгоре.
- 6. Печете 2 часа и 30 минути. Готово е, когато водното съдържание от зеленчуците се е изпарило.
- 7. След като извадите от фурната, овкусете с подправките и оставете за 10 минути, за да поемат аромата.
- 8. Пасирайте.
- 9. Гладката, готова смес се сипва в бурканчета, които се стерилизират за 10 минути.