Днес ви срещаме с Джузепе Ломушо, главен готвач на Trattoria "Il Maestro Giuseppe Verdi" в София, който ни покани в кухнята си, за да ни представи любимия десерт на актрисата Ирмена Чичикова, приготвен с три съставки – райска ябълка, смокини и нар. Звучи чудесно като за празника на влюбените Свети Валентин.

Основната съставка в рецептата на десерта е райската ябълка, като трябва да бъде обелена и с махнати семки, преди да се пасира на пюре. То пък се смесва в блендер с маскарпоне, за да се получи крем, към който Джузепе добавя захар на вкус, като споделя, че го обича с не повече от три супени лъжици.

Втората съставка на този чудесен десерт – сока от нара – шеф Джузепе приготвя в нагорещен тиган, като добавя към него осем лъжици захар за 600 мл сок и го оставя да се сгъстява, докато накрая не се получавам топинг. Той се оставя в хладилника, за да се охлади и сгъсти допълнително.

 

Следваща стъпка, която Джузепе прави, е да приготви масленото тесто, което съдържа 200 грама брашно, смесено с четири жълтъка, две лъжици захар и щипка сол. Полученото тесто оставя да се охлади за половин час в хладилника.

 

Ето че идва и първата хитрина, която Джузепе ни показва – за да разточи тестото, той слага на кухненския плот фолио и покрива с него също тестото, за да може да го разточи по-лесно и да не се лепи. Разточва го, докато дебелината му става около 2 милиметра, след което маха горното покриващо фолио и с празен буркан оформя кръгли формички, от които после да направи кошнички.

 

След което готвачът ни показва и друг трик – за да направи кошничките с по-голям обем и да поемат повече крем, той ги поставя на обратната страна на формата за мъфини и ги мята за половин час на 200 градуса във фурната.

 

След изпичането им, следва и финалното усилие – Джузепе прави „огледал”о от топинга с нар върху чинията, поставя кошничката върху него и я пълни с крема от райска ябълка. Декорира десерта със смокини и малко пудра захар.

 

Така „любовният десерт” на Ирмена Чичикова, както самата тя го нарича, е готов за поднасяне, получавайки междувременно името „Il Paradiso di Irmena”. За създаването му тя се вдъхновява от срещата й с Лора и Елена от ELFusion и тази с Джузепе, когото тя решава да предизвика да направи нещо специално за нея.

 

Първоначално мисли това да бъде с някакво основно ястие, но впоследствие решава да е десерт, защото актрисата обича да се занимава със сладкарство. На шеф Ломушо пък му трябват точно 2-3 минути да помисли, за да реши с какво да впечатли Ирмена.

 

И така. Сега ви пожелаваме само да намерите време да отидете до ресторанта, за да се убедите лично в лекотата и вкуса на десерта, който ще бъде цял месец в менюто на заведението, а не само за Свети Валентин.