Класическото съчетание на кафе и сметана придава на този изкусителен десерт кадифена сладост и изискана мекота, втъкани в един нежен, изящен и оригинален вкус. Кремът се приготвя изключително лесно и за отрицателно време.
Продукти за 2 порции:
½ ч.ч. захар
1 жълтък
3 с.л. вряла вода
50 мл студена вода
3 с.л. нес кафе,
400 мл пълномаслена сметана
Приготвяне:
Заливаме кафето с врялата вода. Студената сметана разбиваме на пяна. Кипваме захарта и студената вода и варим, разбърквайки, до сгъстяване на сиропа.
Бренди крем с тъмен и бял шоколад >>
Слагаме жълтъка в огнеупорен тиган, поставяме го в по-голям съд с гореща вода и го разбиваме, като постепенно го обливаме със захарния сироп. Когато започне да се сгъстява, добавяме кафето и разбъркваме. Сваляме от огъня. Добавяме сметаната, като внимателно потапяме лъжицата в кафеното блаженство, движейки я от долу на горе. Преливаме в съд и слагаме в хладилника. Щом се втвърди по краищата, без да е замръзнала цялостно, изваждаме сладката съблазън и я разбиваме с миксер.
Сметанов крем - пухкав като топящ се планински сняг >>
Разпределяме парфето в десертни купички или коктейлни чаши и отново го връщаме на хладно.
Сервираме с украса, каквато сърцето и фантазията ни подскажат.
Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...