В дните на Великия пост може да обощим, че вярващи и невярващи специалисти по хранене са единодушни в едно: излишеството и прекомерното угаждане увреждат тялото, докато в умереността и въздържанието се крие тайната на доброто здраве. Нещо повече, църковният пост и изобщо постническият живот са най-доброто средство за съхраняване на човешката жизненост. "Неспокойният дух и страстите нарушават здравето и водят до разболяване" - св. Теофан.

Ето една постна рецепта подходяща за сезона:

Коприва с ориз

800 г коприва

1 ч.ч.ориз

2 глави кромид лук

2 бр. домати

1 ч.л. червен пипер

1/2 ч.ч. олио

сол

Ситно нарязаният лук се задушава в сгорещеното олио и се разбърква с червения пипер. Копривата се залива с гореща вода за около 5 минути, отцежда се и се нарязва на ситно. Доматите се обелват, нарязват се на малки кубчети и се добавят към лука. След около 10 минути се добавя оризът, солта и 3 1/2 ч.ч. гореща вода. Ястието ври на тих огън, като малко преди края се добавя копривата. Разбърква се и се оставя да набъбне на изключен котлон.