Наименованието дайкири произлиза от името на плаж, който се намира в близост до Сантяго, Куба, както и на мина за добив на желязо в същия район. Предполага се, че коктейлът е бил приготвен за първи път около 1900 година в бар на име "Венера" в Сантяго, от група американски инженери.
Първоначално напитката се сервирала във високи чаши и с натрошен на едро лед. Оригиналната рецепта включва ром, сок от лайм и захар. Днес разнообразието от продукти и въображението на барманите са родили десетки вариации на коктейла. Нашето предложение е в съчетание със съблазняващите небцето ягоди.Съставки:
40 мл ром (за предпочитане е да се използва бял, който е по-лек и предназначен именно за коктейли)
сокът на 1 лайм
6 по-големи ягоди (пресни и пасирани)
1 с. л. захарен сироп
няколко кубчета натрошен лед
Приготвяне:
Поставете всички съставки - сокът от лайм, белият ром, пасираните ягоди, натрошеният лед и захарният сироп в шейкър. Разклатете до получаване на еднородна смес. Изсипете в чаша за мартини. Гарнирайте с ягоди или резенчета лайм. Остава сами да се насладите на леко алкохолния сладък вкус на ягодовото дайкири.