Повече известна като френска селска торта, тази изкусителна творба от многопластови медени блатове, пухкава сметана и смлени орехови ядки е любимо кулинарно изкушение на много гастрономи по света. Би било пропуск от наша страна, ако не й отдадем дължимото и не ви разкрием стъпките към нейното сътворяване.

Продукти за 8-10 порции:

За блатовете:
1 яйце
150 г захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. мед
2 ч.л. сода бикарбонат
50 г масло
400 г брашно
200 г сладко по избор

За крема:
900 мл квасена сметана
10 с.л. захар
200 г орехови ядки

Приготвяне:

Разбийте яйцето и захарта и бавно добавете млякото, меда, содата и маслото. Получената смес сложете да се вари на бавен огън до получаването на златист цвят – около 30 минути. Докато е още топла, в сместа сипете брашното и омесете. От полученото тесто оформете 5 топки. Разточете всяка топка на тънка кора с диаметър ок. 30 см и печете ок. 3-4 минути. Намажете всяка кора със сладко от: диви ягоди, бели череши, смокини, стафидено грозде, сливи или вишни. ;)

За крема разбъркайте сметаната и захарта на ръка, намажете всяка кора и я поръсете със смлени орехи. Наредете тортата, увийте я във фолио и я оставете няколко часа в хладилник.