Продукти за 1 форма:
За тестото
1 лимон
150 г брашно
60 г захар
1 щипка сол
75 г краве масло
За глазурата
500 г дюли
1 лимон
125 г ябълков сок
30 г захар
2 яйца
150 г квасена сметана
100 г бадемови пръчици
1 с.л. мед
1 ч.л. канела на прах
Приготвяне:
Лимонът се измива и подсушава, половината кора се настъргва и се смесва с брашното, захарта, солта, маслото и 1-2 с.л. вода. Омесват се на гладко тесто, като при необходимост се добавя още вода. Тестото се слага във формата, като се разстила по стените на ок. 3 см. Оставя се на студено.
Дюлите се разрязват на четвъртинки, обелват се, измиват се, почистват се и се нарязват на резенчета с дебелина 1 см. Лимонът се измива, подсушава, отрязва се малко от кората и половината се изцежда. Сокът и кората, ябълковият сок и захарта се слагат да заврат. Към тях се добавят дюлите, захлупват се и се задушават още 5 минути на тих огън. Изваждат се и се отцеждат. Отварата се оставя да се охлади. Лимоновата кора се отстранява.
Блатът се посипва с бадеми. Пече се 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Отгоре се декорират дюлите. Яйцата, отварата и сметаната се разбиват. Изливат се отгоре. Тортата се доизпича 30 минути при 180 градуса.
Медът се разбърква с канелата и тортата се намазва с него. Оставя се още ок. 10 минути във фурната. Пръстенът на формата се отстранява. Преди сервиране тортата се оставя да изстине.
Сладко от круши с лавандула >>
Ябълков пай с орехи и стафиди >>
Ябълков сладкиш с кисело мляко >>
Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...