Всички знаем за прекрасните вкусови и здравословни качества на зърнените храни. В тук предложеното блюдо те са в приятна комбинация със зеленчуци и подправки. Нещо, което го прави неотразим във всяко отношение деликатес.
Продукти за 4 порции:
250-300 г стрит ечемик
150 г целина
150 г моркови
1 глава кромид лук
1 зелена чушка
1 червена или жълта чушка
1 тиквичка
1 малка китка броколи
1 шепа дребен лук (балучки) или арпаджик
50-60 мл зехтин
сол
бял пипер
магданоз
риган
Приготвяне:
1. Накисваме ечемика в студена вода за около 1 час. Отцеждаме, изплакваме и поставяме ечемика в съд за варене. Наливаме вода и варим около 30 минути. Отново отцеждаме и изплакваме под течаща студена вода.
2. Накълцваме всички подправки и ги смесваме. Зеленчуците почистваме, измиваме и нарязваме на кубчета. В отделен съд ги варим около 20 минути, за да се бланшират добре.
3. Смесваме зеленчуците и ечемика. Последното действие преди да сервираме, е добавянето на подправките, зехтина, солта и белия пипер.
За тези, които не постят, това деликатно блюдо е съвършена гарнитура към печени котлети или риба.