Вместо с плънка от кренвирши, тези чудни маслени кифлички може да запълните с всичко, което ви е на душа и по вкуса - с лъжичка от домашното сладко, с парченце сирене или кашкавал, с конфитюр, а защо не - с резенче хубав зрял сочен плод според сезона.

Продукти за 50 броя:

500 мл прясно мляко
2 яйца
1 пакетче мая
1 кг брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
250 г масло
25 бр. кренвирши

Приготвяне:

Маята разтваряме в леко затопленото мляко, добавяме яйцата и другите продукти. Замесваме меко тесто, което оставяме 10 минути да втаса. Разделяме го на 8 топки, като всяка от тях разточваме на кръгче. Кръговете нарязваме на 8 триъгълника или четириъгълника по избор.

Всеки от кренвиршите нарязваме на по 2 парченца. Всяко от тях поставяме поотделно като плънка върху нарязаните парченца тесто и ги завиваме на кифлички.

Нареждаме ги плътно една до друга в тавичка, намазана с масло. Отгоре намазваме и тях с масло и по желание ги поръсваме със сусам. Между тях отново слагаме парченца масло.

Печем кифличките във фурна, предварително загрята до 200 градуса, докато се покрият със златистокафява коричка.