Както личи от заглавието, за четири порции са необходими четири неголеми резенчета диня, 150-200 гр маслини – несолени и обезкостени, една глава сладък червен лук и една голяма марула, добре измита и нарязана на тънки лентички. За лекия винегрет за заливка ще ни трябват 5 с.л. зехтин, 4 с.л. бял светъл балсамов оцет, една с.л. течен мед, фино смлян розов пипер, сол и сирене според предпочитанията ви - 300 гр.
И така, в началото е сиренето. Обливаме го с нежната и уханна марината от зехтина, балсамовия оцет и розовия пипер. Оставаме го да дремне 2 часа, но не в хладилника.
Динята, нарязана на кубчета и лука – на пръстенчета, размесваме и подреждаме върху кубчинката нарязана маруля, а отгоре добавяме маслините и маринованото сирене. Заливаме салатата обилно с винегрета.
Така измайсторена, динената салата е здраво мезе за гръцкото бяло вино Рицина, а защо не и за чашка Узо и дори Метакса.