Приятно, гъделичкащо апетита, благоухание се разнасяло всяка утрин из тихите покои на Соломоновия дворец. Благоухание, което долитало от любимото сутрешно меню на загадъчната гостенка на царя – Савската царица. Царицата на Зората, както още я наричали заради неземната й красота, обожавала да си похапва на закуска пухкави ароматни банички.
Едно птиче, долетяло от Далечния Изток, ми подшушна тайната за тяхното сътворяване и аз бързам да ви я разкрия:
Трябва само да си набавите...
400 гр пилешко месо
1 голяма глава лук
Няколко стръкчета босилек
1 щипка индийско орехче
150 гр сирене
Черен пипер по желание
1 голям домат
1 белтък
500 гр бутер тесто
... и да приложите с тях следното свещенодействие:
Лука и месото нарязвате на ситно и леко задушавате за около 5 минути. Прибавяте нарязания домат и запържвате, докато водата се поизпари. Подправяте на вкус. Разстилате тестото и го нарязвате на равни правоъгълници. Във всеки от тях слагате от приготвената плънка, поръсвате със сирене и старателно го завивате. Намазвате с белтъка и запичате до златисто на умерен огън.
Съчетанието от пленяващи вкус и аромат със сигурност ще ви пренесе в една далечна и царствена епоха. Във времето, когато Царицата на Зората обичала да си угажда на закуска с дъхави вкусни банички.