Бобът е едно от традиционните ястия на българската трапеза. Но ако мислите, че дори в тази дълбоко установена традиция не може да има нещо ново и по-различно - бъркате. Предлагаме ви интересен вариант за бавно приготвяне на бобена яхния, гарнирана с друг любим на българите продукт - кисело мляко. Опитайте!
Продукти:
3 с. л. безсолно масло
1 голяма глава червен лук, нарязан на ситно
5 скилидки чесън, ситно нарязани
сол
1/4 ч. ч. плюс 3 с. л. лютив сос
3 с. л. доматено пюре
1 ч. л. кимион
1 ч. л. сладък червен пипер
450 г боб
2 големи моркова
3 клончета мащерка плюс 1 1/2 чаени лъжички (прясна) листа мащерка
2 пресни дафинови листа
лимонови кори
3 супени лъжици пресен лимонов сок
2 с. л. куркума
1 1/2 ч. ч. пълномаслено кисело мляко
1/2 ч. ч. ситно нарязан магданоз
Приготвяне:
В голям тиган стопете 2 супени лъжици маслото. Добавете лука и чесъна и задушете на умерено висока температура, като разбърквате от време на време, докато лукът омекне и започне да става кафяв. Обикновено отнема около 8 минути.
Разбъркайте 1/4 ч. ч. лют сос с доматеното пюре. Добавете кимион и червен пипер. Сипете 2 1/2 чаши вода и оставете да къкри.
Преместете в голяма тенджера и добавете боба, морковите, мащерка на клончета, дафинов лист, лимонова кора и лимонов сок. Както и 1 с. л. сол и 3 1/2 чаши вода. Сложете капак и варете на висока температура, докато зърната станат меки и нежни. Отнема около 6 часа.
В малък тиган стопете 1 с. л. масло, добавете куркума и оставете да се хомогенизира около 30 секунди, като непрекъснато бъркате. Прехвърлете в средно голяма купа и оставете да се охлади леко за около 5 минути. Бавно размесете киселото мляко, докато стане гладка смес. Подправете със сол.
Отстранете дафиновите листа и мащерката от яхнията. Точно преди сервиране поръсете с прясната мащерка, ситно нарязания магданоз и останалите 3 супени лъжици лют сос. Подправете със сол.
Сипете един черпак в купичка и гарнирайте с резен лимон и магданоз.
Гарнирайте с киселото мляко с куркума.