Обикновено храната за социални дейности, включващи барбекю или скара не подлежи на особено голямо обсъждане – всички знаем по подразбиране, че основната храна обикновено е гриловано месо. За гарнитура са сезонните зеленчуци на скара. Да, тиквички и свинска плешка с пълнозърнест хляб, изпечени на истински въглища, са вкусни. Техните качества се засилват дори и от самия процес на приготвяне и ритуалите, които правим заедно с компанията ни. Но ако искате да блеснете с гурме вечеря или обяд или пък просто да опитате нещо по-различно, имаме 3 предложения за вас.

#Вегетарианци, тук ще се намери нещичко и за вас. 

#Салата от халуми и гриловани тиквички

Снимка: iStock

Лятото е сезонът на тиквичките. И понеже ги обичаме под всякаква форма, включително и гриловани, знаем, че никога не стават толкова вкусни, колкото на скара с истински въглища. За 4 порции са ви необходими 2 тиквички със среден размер и 250 г. сирене халуми. Нарежете тиквичките и ги овкусете с подправки по избор. Сложете първо тях на скарата, тъй като им трябва малко повече време, отколкото на сиренето. След като тиквичките са готови, ги сложете в дълбок съд с капак и ги задушете за известно време. Гриловайте и сиренето до златисто. Докато го чакате, накъсайте зелени салати. Добавете тиквичките, сиренето и овкусете с малко зехтин. При наличие на ядки, можете да поръсите и салатата с част от тях.

#Круши и козе сирене на скара

Никога не сте си мислели, че чашата вино при по-специфични условия може да бъде изпита наистина по френски? Тук сме, за да ви напомним, че начин за тази глезотия винаги има. За 4 порции са ви необходими 4 круши и 350 г. козе сирене. Нарежете крушите на парченца, но нека не бъдат прекалено ситни или прекалено тънки, за да не изпаднат през решетките на скарата ви. Нека се получат около 6 резена, като се съобразите и от големината на плода. Козе сиренето нарежете на ивици с дебелина около 3-4 см. Сложете на скарата първо сиренето, като го изпечете от двете страни докато добие златист цвят, а крушите печете за около 3-4 минути. Поднесете ястието топло, като то може да бъде и под формата на салата – само добавете малко айсберг, рукола или каквато салата ви се намира. 

#Аспержи в бекон

Снимка: iStock

Измийте и почистете аспержите. Сложете ги за 1 минута на скарата, след което ги махнете от там и увийте всеки стрък с парченце бекон. Върнете обратно на въглищата и ги дръжте там докато беконът стане хрупкав. Обръщайте пръчиците отвреме-навреме, за да се изпекат равномерно и се наслаждавайте отделно или като гарнитура към основното ястие.