Традиционно луканката е най-добрата компания за червеното вино и една от най-често предлаганите почерпки, когато имаме гости. Ако обаче не консумирате месо или просто искате да предложите по-здравословно меню, трябва да развихрите въображението си. Може да направите веган луканка без месо, по-известна и като цвекланка.


Необходими продукти:

1 средно голяма глава червено цвекло

100 г сушени домати

150 г тиквени семки

10 г арабска подправка рас ел ханут

10 г опушен червен пипер

10 г чубрица

сол

Снимка: iStock

Приготвяне:
Накиснете сушените домати в топла вода за 10-15 минути. Добре е да изберете такива, които са сушени в пещ на дърва или на слънце. Нарежете цвеклото на малки парчета. Когато доматите омекнат, ги смесете в дълбока купа, заедно с цвеклото и тиквените семки. Овкусете с подправките.

Предварително е добре да си закупите арабската подправка рас ел ханут или да си я направите вкъщи. Тя е особено важна съставка, защото придава на веган луканката онзи вкус, който притежава истинската такава.

Приготвяне на рас ел ханут

Необходими са ви 2 с.л. кимион на зърна, 2 с.л. кориандър на зърна, 1 с. л. канела на прах, 2 ч.л. джинджифил на прах, 2 ч.л. черен пипер на зърна, 1 ч.л. куркума, ½ ч.л. кардамон на зърна и щипка шафран. Всички подправки се слагат в сух тиган върху котлона. При загряването им се отделят аромати и вкусът им се усеща още по-добре. Подправките леко потъмняват. След термичната обработка смелете подправките. Използвайте във веган луканката 10 грама от нея, а останалото може да съхранявате в бурканче за овкусяване на други ястия.

Всичко, което сте смесили в купата, се смила в машина за месо. Получената гъста каша се оформя като подкова, за да заприлича на истинска луканка и се суши във фурната на 90 градуса. Ако разполагате с машина за сушене на плодове (дехидрататор), може да използвате и нея.