В края на Коледните пости кулминацията е Бъдни вечер. Тогава всички се събираме на семейната трапеза, в камината се слага дебелият бъдник да гори, а на масата се сервират традиционните постни ястия – задължителният боб, зелевите сарми, благият ошав, грейналият тиквеник, безквасният хляб, пълнените с боб или ориз чушки. Обичаят повелява броят на гозбите да бъде нечетен – 7 или 9. В това число домакинята приготвя варено жито и царевица, захаросани орехи и плодове. Греяната ракия и виното са задължителни. Салатата от кисело зеле и люти чушки – също. Колкото по-отрупана и пъстра е трапезата, толкова по-берекетлия ще бъде идващата нова година.
Според традицията главата на семейството прекадява с тамян трапезата и цялата къща, чете се молитвата "Отче наш” и се запалват свещиците, забодени върху коледния хляб и тези на елхата. Започва гощавката, която е съпроводена с тостове в чест на Младенеца. В 12.00 часа в полунощ всички си честитят Рождество Христово. И когато напускат трапезата, я оставят непокътната, без да я раздигат.
Избрахме няколко рецепти на най-старите и традиционни ястия, които българските домакини готвят и сервират на трапезата за Бъдни вечер.
Рецептите >>
На първо място ви предлагаме три традиционни рецепти за боб, от които да си изберете една за вашата празнична вечер. Запознайте се с тях тук >>