Много може да се говори за яйцата. Тази суперхрана смело може да бъде наречена най-съвършеният източник на висококачествен протеини за организма. Съхранява се лесно и може да се комбинира както пресни, така и с дълготрайни продукти. Ястията, които се приготвят с участието на този удивителен продукт могат да бъдат най-разнообразни, а повечето от тях са готови само за няколко минути. Точно такива рецепти сме подбрали за вас по-долу. Всяка една от тях е за 4 порции:
Салата с яйца, авокадо и домати
Сварете 6 яйца за 10 минути. Отцедете и ги сложете в купа със студена вода, за да изстинат. Смесете 120 г зелени или цветни салатени листа с 500 г нарязани на едро домати и 2 плода авокадо, обелени и нарязани на кубчета. Обелете и накълцайте яйцата и ги добавете към салатата. Към нея добавете малка връзка накъсани листа от босилек, около 20 г, 3 с.л. зехтин, 2 ч.л. балсамов оцет и сол на вкус. Залейте салатата с дресинга и разбъркайте внимателно.
Салата Айсберг с пъдпъдъчи яйца >>
Макарони със забулени яйца
Свалете 500 г макарони в подсолена вряща вода, като следвате указанията на опаковката. Отцедете, като запазите около 100 мл от водата и върнете макароните в топлата тенджера. Добавете 2 с.л. зехтин, 4 с.л. настърган пармезан, сол и черен пипер. Добавете половината от запазената вода и разбъркайте внимателно. Докато макароните се приготвят, сварете 4 забулени яйца за 2 минути, т.е. докато белтъците се втвърдят, а жълтъците са все още течни. Разбъркайте отново макароните, като добавите още малко от запазената течност, ако ви изглеждат сухи, след което ги разпределете в 4 порции. Поставете яйцата върху макароните. Добавете по 1 ч.л. хайвер или зелени подправки върху всяко яйце. Сервирайте още топли.