Препечен хляб с намазана рикота е толкова добра комбинация, че може да му се наслаждавате и без добавки. Всяка нова съставка обаче само ще подсили кадифения вкус на традиционното италианско сирене. Рикотата е мека и нежна и затова има широко приложение в кулинарията.
Нашите предложения са за препечен хляб, защото леко запечената хрупкава филийка допълва добре сочността на останалите съставки.
За закуска
Със смокини и печено кашу
За добър старт на деня се нуждаете от свежестта на плодовете и силата на протеина. Нарежете смокините на тънки филийки и ги пставете върху намазаната рикота. Запечете кашуто в сух тиган и поставете ядките върху плода. По желание може да добавите сурови бадеми, кедрови ядки и мед.
За обяд
С яйце и рукола
Едно яйце се сварява, разрязва се и се слага върху намазаната рикота. Полива се с малко зехтин. Поръства се със свежа рукола и се овкусява с хималайска сол.
За следобедна закуска
С банани и канела
Върху слоя рикота се нареждат парчета банан с дебелина около сантиметър. Върху тях се поръсва канела.
Вкусна и ароматна хапка към хубавия следобед.
За вечеря
С пушена сьомга и зелени подправки
Върху намазаната рикота поставете тънко парче пушена сьомга. Поръсете с любими зелени подправки - магданоз, розмарин, и овкусете със зехтин, сол и черен пипер.