Малко ястия могат да се похвалят с изкусителния и завладяващ вкус на топлите печени картофки. Поднесени самостоятелно или като гарнитура, те са апетитно и засищащо блюдо, а ако добавите към тях вкусен топинг, ще ги превърнете в една наистина съвършена и питателна гозба. Всички рецепти са за 4 порции:
Топинг със зелен лук и пушено сирене
Нарежете почистена връзка зелен лук на шайби по диагонал. Срежете небелена скилидка чесън наполовина. Загрейте 25 г краве масло в малък тиган и внимателно запържете зеления лук и небеления чесън за 3-4 минути, докато лукът омекне. Отстранете чесъна, а лука посолете. Срежете печените картофи и напълнете прорезите с половината зелен лук и цялото чесново масло от тигана. Нарежете 150 г пушено сирене на малки кубчета и поръсете печените картофи. С останалата част от зеления лук украсете най-отгоре.
Топинг от нахут и карфиол
Запържете малките цветчета от 1 глава карфиол в около 2 с.л. слънчогледово олио за 3 минути. Добавете 3-4 с.л. вода и продължете да пържите още 2-3 минути, докато водата се изпари, а цветчетата започнат да потъмняват. Добавете 400 г нахут консерва и 100 г замразен грах или такъв от консерва. Внимателно загрейте, докато грахът се сгорещи, а нахутът заври. Сипете с помощта на лъжица в прорезите на печените картофи от пържената смес, а отгоре сложете по 1 голяма с.л. гъсто или цедено кисело мляко или квасена сметана. Поръсете с пресен кориандър.