Наближава Коледа! Празничното настроение ни завладява с всеки следващ ден и ни подтиква да правим традиционните за сезонна деликатеси. Днес обръщаме внимание на сладките, които обичаме да правим в семейна компания. С тази разлика, че рецептите, които следва да ви представим са заети от чуждестранната кухня. Да ви е сладко и коледно!
#Австрийски коледни сладки "Ангелски очи" (Engelsaugen)
Зад всяка сладка, носеща красивото име „Ангелски очи”, задължително се крие поне едно малко дяволче, готово да я излапа още топла-топла. Комбинацията от маслено тесто и кайсиев или ягодов мармалад, гарнирана с печени ядки, е от онези вкусотии, които свършват още преди тавата да е извадена напълно от фурната.
Продукти:
200 г краве масло, меко
100 г захар
2 жълтъка
1 ч.л. ванилена захар
400 г брашно
100 г ягодово сладко
100 г кайсиево сладко
200 г натрошени на едро белени бадеми
Приготвяне:
Жълтъците, захарта и ванилената захар се разбъркват с вилица в дълбока купа. Добавят се брашното и маслото и се замесва малко тесто, след което се прибира в хладилника за 2-3 часа. От охладеното тесто се гребва с чаена лъжичка и се оформят малки топченца, овалват се в натрошените бадеми и се подреждат в застлани с хартия за печене тави, на 2-3 см разстояние едно от друго. Всяко топченце се притиска в средата с пръст, за да се оформи малка вдлъбнатина.
Сладките се пекат около 15 мин. на 175 градуса или докато краищата им порозовеят леко. Изваждат се от фурната, изчаква се 5 мин. и в средата на всяка сладка се сипва по малко от сладкото.
#Еспресо звезди по италиански
За да си представите какви чудеса прави малко кафе с една бисквита, задължително трябва да опитате тази рецепта. Тъмните зрънца превръщат и най-обикновената сладка в екзотична красавица, пълна с ентусиазъм и собствено ухание.
Продукти:
260 г брашно
2 ч.л. разтворимо кафе
1 щипка сол
160 г масло на стайна температура
½ ч.ч. захар
½ ч.л. течна ванилия
150 г млечен шоколад
Приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват с миксер, докато се получи хомогенна смес. Добавят се ванилията, разтворимото кафе и щипката сол и се разбърква отново. Накрая се изсипва брашното и се омесва меко тесто, което се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилника за поне 2 часа. Охладеното тесто се разточва върху набрашнена повърхност и от него се изрязват бисквити с формата на звездички. Сладките се подреждат в застлани с хартия за печене тави и се пекат на 190 градуса около 10 минути.
След като бисквитите се охладят напълно, се потапят до половината в разтопения на водна баня шоколад, нареждат се върху хартия за печене и се изчаква, докато глазурата им изсъхне напълно. Съхраняват се в плътно затваряща се кутия, на хладно място.