Спанакът е един от най-полезните зеленолистни зеленчуци. Изобилието му от витамини, минерални соли, белтъчини и въглехидрати, превръщат този гост от Персия, в ненадминат природен лек. И това не е всичко. Спанакът придава на всяко ястие великолепен вкус и аромат.

Спанакът в менюто на бебето >>

Спаначена торта с макарони

Продукти:

250 г макарони
500 г спанак
1 глава лук
сол и черен пипер
индийско орехче
1 скилидка чесън
2 с.л. олио
100 г + 250 г сирене пармезан
4 яйца
100 мл течна сметана

Приготвяне:

Сварете макароните в 3 л подсолена вода според упътването на опаковката. Междувременно почистете и измийте спанака. Загрейте олиото и в него задушете нарязаните на ситно лук и чесън. Добавете мокрия спанак и задушавайте, докато спане и течността се изпари. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбийте яйцата, сметаната, рикотата и фино 100 г от фино настъргания пармезан. Подправете със сол и черен пипер. Изсипете в намаслена кръгла тавичка отцедените макарони, спанака, яйчената смес и разбъркайте. Поръсете с останалия пармезан, покрийте с алуминиево фолио и печете 45-50 минути при 175 градуса. Последните 15 минути отстранете фолиото, за да се получи златиста коричка.

Снимка: foodgawker.com