Тези великолепни малки есенни плодчета смайват с възхитителните си хранителни и лечебни качества, както и с чудния си вкус и аромат. Те са лек за сърцето, пречистват кръвта и укрепват кръвоносните съдове, успокояват нервната система, подобряват метаболизма, пречистват от токсини, подобряват функциите на жлъчката, бъбреците и черния дроб. На всичкото отгоре мушмулите стимулират растежа при децата, така че спокойно можем да ги наречем перфектният десерт за малчуганите през есента. 

Сок от мушмули

За да си направите сок от мушмули, ви трябват меки плодове. Изстискайте омекналите плодове и сокът, който е много гъст разредете с вода или с газирана напитка. Консумирайте без или със захар според предпочитанията ви.

Мармалад от мушмули

3 кг омекнали плодове
1 кг захар

Задушете плодовете в малко вода, за да омекнат още повече, след което ги прекарайте през сито, за да отстраните семената и грубите външни кожички. Оставете кашата да поври, след което добавете захарта. Варете, докато се сгъсти, като разбърквате от време на време. Мармаладът изсипете още топъл в буркани и го затворете, след като напълно изстине. Освен като сладко изкушение върху филийка хляб, мармаладът от мушмули може да използвате и като великолепен пълнеж на най-различни сладкиши – кексове, торти, бухтички и т.н.