Медена торта

Продукти:
За блатовате:
3 яйца
3 с.л. мед
½ ч.ч. захар
3 с.л. прясно мляко
1 ванилия
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. лимонов сок
пресято брашно, за да се получи тесто за точене
За крема:
1 кутия кондензирано мляко
200 г краве масло

Приготвяне:
Всички продукти се бъркат на водна баня до получаване на хомогенна смес. Разточват се 4 платки, които след изпичане се слепват с приготвения крем. За финал може да декорирате тортата с шоколадови стърготини или плодове.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Медени мъфини със сливи

Продукти:
¼ ч.ч. масло
½ ч.ч. мед
¼ ч.ч. кафява захар
2 яйца
1 ванилия
1 ч.ч. брашно
½ ч.л. сода за хляб
¼ ч.ч. кисело мляко
6 зрели сини сливи

Приготвяне:
6 хартиени или силиконови формичики за мъфини се намасляват. В купа се разбива размекнатото на стайна температура масло заедно с меда. Добавят се яйцата и ванилията. В отделен съд се разбърква брашното и содата, като половината от него се добавя към яйчената смес. Към нея се прибавя и млякото и се разбърква. Накрая се слага другата половина от брашното и се разбива добре. Тестото се разпределя във формите за мъфини и отгоре се слага по половин синя слива с разреза нагоре. Плодът се притиска, така че да се изравни с нивото на тестото и се поръсва с кафявата захар.  Мъфините се пекат в предварително загрятата на 180 градуса фурна около 25-30 минути.

Снимка: crumblycookie.net