На прага на лятото и настъпващите горещи дни е време да помислим за няколко свежи и охлаждащи идеи с участието на Негово Величество Сладоледа. Предлагаме ви да се поглезите с нещо едновременно ледено, огнено и... сладичко – топка сладолед с още нещо...

Сладоледена торта

Продукти за 1 торта:
500 г ванилов сладолед
300 мл компот от плодове по избор (малини, кайсии, ягоди, череши)
1 пакетче желатин
За блата:
1 пакетче обикновени бисквити
½ пакетче разтопено краве масло
½  ч.ч.  прясно мляко

Приготвяне:
Бисквитите за блата натрошаваме и смесваме с разтопеното масло. Докато месим (за предпочитане с ръце) прибавяме и прясното мляко.

Получената смес оформяме като блат. Разпределяме на дъното на форма за торта и оставяме в хладилник за около 30 минути, за да стегне.

Леко размекнатият сладолед сипваме върху блата и слагаме във фризер, за да стегне.
Желатинът слагаме в студена вода, за да набъбне, и при постоянно разбъркване прибавяме към компота.

Получената смес изсипваме върху сладоледа и тортата отново се връща във фризера.