Сладки с ликьор

Продукти за 45 броя:

250 г захар
4 с.л. квасена сметана
250 г масло
150 г пудра захар
8 с.л. ликьор
захарни перли или пръчици за украса

Приготвяне:

Сложете в купа брашното, сметаната и маслото. Най-напред разбъркайте бавно с миксера, след което продължете месенето с ръце до получаването на гладко тесто. Върху набрашнена повърхност разточете лист с дебелина около 5 мм. С формичка изрежете кръгчета и ги сложете върху покрита с хартия тавичка. Печете 15-20 минути в предварително загрята фурна при температура 175 градуса. Пригответе глазурата от пудра захар и ликьор. С нея намажете внимателно сладките и ги поръсете със захарните пръчици.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Капучино кейк с маскарпоне

Продукти:

За кейка:
250 г краве масло
4 яйца
150 мл кисело мляко
1 пакетче ванилия
230 г кафява захар
280 г брашно
1 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
100 мл капучино (приготвено от 2 с.л. нес кафе и 100 мл вода)

За крема:
350 г маскарпоне
пудра захар

За декорация:
60 г черен шоколад

Приготвяне:

Намаслете кейковата форма и застелете дъното с хартия за печене. Разтопете маслото. След като изстине, прибавете леко разбитите с вилица яйца и киселото мляко и разбъркайте, докато продуктите се смесят добре. Прибавете захарта, ванилията и кафето (със стайна температура) и разбъркайте отново. Пресейте брашното, смесете го с бакпулвера и какаото. Прибавете сухите съставки към течните, като разбърквате. Получената кейкова смес изсипете в подготвената форма за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути или докато дървено шишче, забодено в кейка, излезе чисто без полепнали по него трохи. Оставете кейка да изстине във формата.

Междувременно разбийте маскарпонето, като прибавяте пудра захар според вкуса ви. намажете изстиналия кейк с крема. Декорирайте отгоре с настърган на едро черен шоколад и какао по желание.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos