Сурова зеленчукова супа с ядки и кълнове
Продукти за 4 порции:
300 г домати
сока на 1 лимон
100 г тиквички
1 морков
2-3 стръка пресен лук
1 връзка магданоз
1 щипка кимион
1 щипка черен пипер
2 с.л. белен слънчоглед
2 с.л. белени тиквени семки
2 с.л. сусам
2 с.л. смлени пшенични кълнове
Приготвяне:
Тиквичките, доматите, морковът и лукът се нарязват и пасират заедно с подправките и лимоновия сок. Към се добавят смлените семена и кълнове и всичко отново се пасира до крем супа. Всяка порция се декорира по желание с лъжица сметана или крутони.
Зеленчукова торта
Продукти за 8 порции:
450 г микс замразени или пресни зеленчуци
3 с.л. зехтин
6 яйца
2 с.л. брашно
100 г заквасена сметана
60 г сирене (моцарела)
1 домат
сол, черен пипер и копър на вкус
Приготвяне:
След като зеленчуците се размразят, се задушават със зехтина в тиган за 7-8 минути. Добавят се солта, пиперът и копърът. В отделен съд се разбиват яйцата с миксер, добавят се брашното, сметаната и малко от сиренето. Зеленчуците се сипват към яйчената смес и се разбърква добре. Цялата тази вкусотия се изсипва във форма за печене и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 30-35 минути, докато се позлати. След като тортата се охлади, се гарнира с резен сирене, домат и копър по желание.