За почистване на домакинските съдове
Направили сте си фреш от лимон или лимонада, а корите е добре да не изхвърляте в кошчето с отпадъци. Те ще свършат чудесна работа за почистване на мазните наслоявания на тенджерите и тиганите. Насипете малко сол върху тиганите и с вътрешността на лимоновите кори търкайте до блясък.

За измиване на плодове и зеленчуци
Понякога измиването на плодовете и зеленчуците под течаща вода не е достатъчно. Пестицидите и другите неприятели на здравето трудно се отмиват само с вода. Добра идея е да ги натъркате с лимонови кори и след това да изплакнете обилно. Друга идея – в бутилка разтворете 2 чаени чаши вода и 2 супени лъжици лимонов сок. С течността изплакнете плодовете и зеленчуците.

За придаване блясък на старите кожени обувки
Всяка жена има чифт стари обувки, които изглеждат позахабени, но все още стават за носене. Можете да ги освежите с един малък трик, който ще ви спести използването на боя за обувки и усърдното лъскане. Вземете кората на един лимон и с вътрешната част натъркайте обувките. Оставете да изсъхнат.

За благоухание в кухнята
Кухнята винаги мириша на последната готвена храна – спагети, баница, пържени картофки… Освежаването на въздуха може да стане съвсем натурално, без използването на ароматизатори. Просто не изхвърляйте корите на лимона, когато си правите фреш или използвате за други цели.

За освежаване на дъската за рязане
Дъската за рязане, особено, ако е дървена, лесно се просмуква с всички продукти, които режем на нея – лук, месо, чесън. Как да я освежим? След внимателно измиване на мивката, я натъркайте с вътрешната страна на лимонова кора, оставете за 5 минутки да подейства, след което изплакнете със студена вода.

За лесно почистване на микровълновата
Нали си спомняте малкия трик за лесно почистване на микровълновата печка с помощта на портокалови кори? Същото може да направите и с лимоновите – сложете ги в съд, напълнете малко вода, която да се изпарява и пуснете микровълновата. Заради различните марки и мощности няма да посочваме време, но все пак между 5 и 10 минути. Когато водата от съда се изпари – това също е знак, че трябва да изключите. Забършете с кухненска хартия лесно и бързо.