Забравете за скъпите и претенциозни стерилизатори. Съществуват много и разнообразни начини за бързо и лесно стерилизиране на стъклените съдове. Запомнете, че нито един от тях не позволява включването на пластмасови или гумени капаци било то във фурната, врящата вода или в микровълнова печка.
Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите вътрешността на металните капаци, за да се уверите, че няма пръстеновидно гумено уплътнение от вътрешната страна. Въпреки че пластмасата или гумата няма да се стопят напълно, рискувате капакът да се деформира и да не се затваря плътно.
А както всички знаем, доброто уплътнение е от изключително значение за трайността на сладкото или сиропа. И второ, никога не се захващайте със стерилизация без наличието на кухненската ръкавица!

#Във фурната
За стерилизиране на стъклени шишета или буркани във фурната, е необходимо да я включите на не повече от 130°С. В случай че надвишите посочените градуси, рискувате стъклото да се счупи. Тавата, в която ще поставите съдовете, трябва да бъде предварително покрита с двоен слой хартия за печене, а самите стъклени предмети е редно да бъдат разположени така, че да не се допират едни до други. Тавата поставете в средата на фурната и "печете" около 20 минути. Извадете съдовете с помощта на ръкавица за печене. Започнете, още топли, да ги пълните с горещото сладко или сироп.

#В съдомиялната машина
Този метод е много простичък. Достатъчно е вече измитите съдове да поставите в устройството, без да добавяте в него каквито и да било специални средства, и да включите на режим с най-висока температура, но не по-ниска от 80°C. Единственият недостатък на този метод е липсата на гаранция за качество на стерилизацията, тъй като тук процесът се извършва на много по-ниска температура, отколкото при другите варианти.

#В микровълновата фурна
Много домакини в последно време отдават особено предпочитание на този метод поради удобството и бързината му. В стъкленото шише или буркан сипете около 1,5-2 см вода, след което поставете съда в микровълновата фурна, сложете таймера на 2-3 минути в предварително определена мощност на 600-700 вата. В резултат врящата вода и парата ще стерилизират вътрешността на стъклената стена. При използването на този метод е важно да се гарантира, че съдът, който е поставен във фурната, не е празен – в противен случай микровълновата може да се повреди.

#Върху котлона
Включете котлона на силен огън и напълнете тигана/тенджерата с вода. Уверете се, че съдовете са напълно потопени. Изчакайте, докато водата заври. Похлупете и дръжте стъклените шишета и буркани в кипящата вода най-малко в продължение на 10 минути. След това отхлупете, изключете котлона и ги оставете потопени в топлата вода. Важно правило е да не ги оставяте да изстинат. Ако сладкото или сиропа, с който ще ги пълните, е твърде горещ, уверете се, че бурканите са също все така достатъчно топли. Иначе рискувате те да се пукнат.

#Важно! При отстраняването на бурканите и особено на шишета с високо гърло използвайте вилица, с която да изправите изварения вече съд, след което с помощта на кухненска ръкавица изсипете водата от него. Ръкавицата от важно значение, за да се предпазите от изгаряне. След това, още горещо, сипете сладкото в бурканчетата, като оставите гърлото празно, завинтвате добре капачетата и обърнете с дъното на горе. Така, с бавното изстиване, се постига вакуумиране на сладкото, осигуряващо по-дълъг срок на годност.