Нашият дом е нашата крепост. Мястото, на което си почиваме, вдъхновяваме се, общуваме със семейството си. Ето защо е особено важно как ще го подредим и какви детайли и аксесоари ще поставим. Тук дори и най-малките неща имат значение, защото могат да променят много. Съвременните дизайнери често ни удивляват с необичайните си решения. Ако искате да имате красив дом, но не планирате крупен ремонт, ето какво може да промените, за да имате наистина приятен дом, без много усилия.

1. Входната врата – първото впечатление

Както при запознанството с хора, така и когато някой идва за пръв път в дома ви, най-силно е първото впечатление. Входната врата е първото, с което някой вижда, когато идва в дома ви. Това е и първото, което вие виждате, когато се прибирате, както и последното, когато сутрин отивате на работа. Ето защо е толкова важно тя да има приятен външен вид. Нужно е малко – боя в топъл цвят, красива табелка, изтривалка със забавен надпис или артистични фризове по ъглите.

Снимка: iStock

2. Стилная вещ от оригинална бутилка

Ако сте си купили нещо в оригинална по форма и дизайн бутилка – алкохол, зехтин или друго, запазете я, след като използвате продукта. Има няколко начина, с които може да я промените и да я използвате вече не в качеството й на бутилка. Може да е декорирате с техника декупаж, да я боядисате с водоустойчива боя или прсото да я увиете на няколко слоя с цветен конец или канап. Бутилката може да използвате за свещник, ваза или за подпиране на книги.

3. Декорирайте стаята с едни и същи елементи, но в различни вариации

Това може да е любим предмет – камъни, шишарки, дървени фигури, плодове и т.н. Добре е тези предмети да са в ярък, наситен цвят, за да се забелязват. Може да ги сложите във ваза или стъклена купа, да ги подредите върху огледален плот. Целта е те да са акцент. Поставете ги на 2 или три различни места в къщата. Например купа с камъни на холната маса, няколко от същите, разпръснати и в банята, както и 2-3 от тях на тоалетката в спалнята, или залепени на гардероба в антрето.

Снимка: iStock

4. Цветята създават най-много уют

Използвайте цветни композиции в различни части на стаята. Не ги струпвайте само в центъра. Ако ви подарят огромен букет с цветя, го разделете на няколко малки и ги поставете в различни части на дома си. Така ще имате ведрост и красота на много повече места.

Снимка: iStock

5. Стените в дома ви са отражение на характера 

Празните стени нямат история, нямат какво да разкажат. Но тези, осеяни със снимки, надписи, стикери и други продават много индивидуалност на дома. Дори това да е драсканица с моливи, която детето е направило като малко. Интересен избор е черната стена, върху която може да се пише с тебешири.

6. Бъдете смели, избирайте интересни мебели

Много често хората избират мебели с класически дизайн и неутрални цветове, за да могат да подхождат на повече неща. Така обаче всичко става безлично и незабележимо. Добре е поне един от големите мебели в дома ви да е артистичен и с интересна визия или цвят.

7. Мебели в цветовете на стените

Ако не искате да се разделяте с любима вещ или мебел, боядисайте я в цвета на стената. Така тя няма да се набива толкова на очи, но същевременно ще продължи да присъства в дома ви.

8. "Правилото 3”

Какво гласи то – съчетавайте 3 предмета с 3 различни форми, цвят и размер. Събрани в композиция, техните разлики се допълват и стоят много добре. Например – на масата може да поставите ваза, статуетка и свещ. Дизайнерите твърдят, че тази бройка се възприема най-добре от човешкото око.

9. Творчески подход към подреждането на книгите

Обикновено книгите се подреждат на хоризонтални етажерки. Използвайте въображението си. Залепени една до друга ще са скучна гледка. Има много приятни етажерки и рафтове в разнообразни форми – охлюв, вертикални, земно кълбо и т.н. Добавете и няколко интересни фигури за подпиране на книгите и стената ви ще получи чудесен изглед.

10. Направете си оригинална вещ от непотребни неща

От дървени щайги може да изработите рафтове за книги или за обувки. От скъсани чаршафи, нарязани на ленти, може да изплетете малка постелка, и т.н. 

11. Дом, пълен с топлина и светлина

Меки плетива, приглушена светлина от нощни и настолни лампи, глобуси и плафони – това създава изключително приятна атмосфера.

Снимка: iStock

12. Позволете на хобито ви да промени интериора

Запознайте вашите гости с хобито ви, като поставите неща, от които се интересувате на видно място – картини, гоблени, ръчно изработени неща и др. те ще направят дома ви уникален.

13. Нека в дома ви има неща, които ще ви усмихнат

Може да го направите лесно с весели принтове, например върху калъфки за декоративни възглавници. Може и сами да си измислите надписи и да ги принтирате върху какъвто текстил пожелаете.