Ако се чудите какво да насадите в градината си - малини или къпини, просто защото обичате и двете, отговорът е - тайбери! Това е хибриден вид от тези два плода, като съчетава най-доброто помежду им.

Тайбери е от е от рода Рубус на семейство Розоцветни. Създаден е в Шотландия през 1962 година, но в България започна да се засажда и да се събира реколта от него едва в последните няколко години. Хибридният вид се добива вече и в Института по физиология на растенията и генетика към Българска академия на науките. Храстът цъфти в края на май, а точно сега - краят на юни, е времето, когато дава най-много плодове. Хибридът няма бодлички по стеблото, което прави събирането на плодовете му много по-лесно. 

Снимка: iStock

Плодчетата му са яркочервени, с леко издължена форма. На вкус наподобяват къпина, но имат аромат на малина. Плодовете са не само вкусни, но и полезни. Също като братовчедите си - малините и къпините, и те са чудесни за приготвяне на компоти, сладка и желета. 

Снимка: iStock

Ако искате да отглеждате тайбери, трябва да осигурите стабилна конструкция, по която то да се катери. Някои сортове порастват наистина високи - над 2 метра. двата най-разпространени в България сорта, са Медана и Бъкингам. Тайберито обича да бъде поливано често. Влажната почва и сенчестото място са двете условия, които ще го накарат да се чувства и развива добре.