Не е нужно да цапате ръцете си с пръст, за да берете дъхави билки. Водните билки са също толкова ароматни и полезни,  колкото тези, които растат в градината. Повечето билки могат да растат добре и само във вода. Тези, размножени от резници обаче, ще започнат да се развиват много по-лесно.  Веднъж насадено, едно растение трудно преминава от почва към вода, но не е невъзможно. Това е така, защото корените, отглеждани в почвата, са малко по-различни от корените, отглеждани във вода.

От какво имат нужда билките, за да растат във вода

Вода

Избягвайте хлорираната вода, тъй като избелващото химично вещество не е особено приятелски настроено към растенията. Ако ползвате вода от чешмата, я оставете за една нощ на въздух. Най-добрият вариант е да съберете дъждовна вода или такава от чист и проверен кладенец.

Контейнер

Буркани, стъклени или пластмасови бутилки – всичко би ви свършило работа. Коренът не обича светлината, така че цветните бутилки са добър избор, особено кехлибарените. Вариант е да обвиете лист хартия около бутилката, за да запазите кореновата зона на тъмно. Това дори ще предотврати и растежа на мъхове по стените на контейнера.  

Горната част на контейнера не трябва да е твърде тясна. Корените трябва да могат да дишат.  Може да поставите тънка мрежичка или марля отгоре. Така ще попречите на летящите насекоми – мухи и комари да снасят яйцата си във водата.

Резници

Ако имате някакви подходящи растения в градината, отрежете няколко сантиметра от израстващите върхове и ги поставете в съдовете с вода. Най-добрата част от отглеждането на билки от резници е, че можете да използвате дори тези, които купувате от магазина. Просто ги измийте в чиста вода преди да отрежете.

Премахнете долните листа от резниците и отрежете в близост до долните възли, откъдето тръгват корените. Когато се поставят в бутилките, не трябва да има никакви листа, които да докосват водата. Те могат лесно да загният и да развалят водата.

В зависимост от вида на билката, вкореняването отнема различно време. По-бавно става например розмаринът. Сменяйте водата веднъж седмично. След като корените започнат да растат, може да сменяте на 2-6 седмици.

10-те най-добри подправки, които може да отглеждате във вода

1. Мента
Дава уникално усещане за охлаждане на кожата или езика, без да причинява промени в температурата. Отглеждането на мента във вода е лесно - просто сложете пресни резници във вода, за да отглеждате нови растения.

2. Градинска мента
Това е друг сорт мента.

3. Риган

В него може да овкусите почти всеки зеленчук. Вземете издънки от пресен растеж и я сложете във вода.

4. Босилек
Обича топлината. Осигурете му добра светлина. Вземете издънка преди да започне да цъфти.

5. Салвия
В пролетта вземете меки резници и ги корени във вода. Може да се нуждаете само от една или две растения от градински чай, защото са необходими много малки количества, за да придадете вкус. Съхранявайте растенията в ярка светлина и на добре аерирано място, защото тази билка е склонна към плесени.

6. Стевия
От това сладко растение може да добавяте към прясно приготвени чайове и напитки. 

7. Лимонена трева
Листата са чудесни за приготвяне на чай. Вземете резници през пролетта или есента. Съхранявайте контейнерите на топло място, на индиректна светлина, за да развият корени, отнема 3-4 седмици.

8. Естрагон
Дръжте резниците на топло място, което получава ярка светлина. Френският естрагон е най-добър като подправка.

9. Мащерка
Трябва да вземете резници от нов растеж, който е зелен на цвят. Най-доброто е средата на пролетта до началото на лятото, преди растението да започне да цъфти. Тънките стъбла от мащерка могат да изсъхнат много бързо, така че ги поставете във вода, веднага щом ги срежете. След като започне да расте, режете стеблата, за да стимулирате разклоняването.

10. Розмарин
Вкореняването отнемат повече време, но си струва усилието.

Снимка: iStock