Спомнете си колко пъти растенията и цветята у дома са загивали, защото сте забравили да ги полеете навреме, прекалили сте с водата или сте пропуснали да ги подхраните с разтвор. Спомнихте ли си, защото сме сигурни, че и на най-добрата домакиня й се е случвало да й загине любимо цвете!

В тази посока са разсъждавали и създателите на една много иновативна и умна идея… Сега си представете саксия, която не се нуждае от поливане и подхранване на почвата, така че с нея „всеки може да бъде градинар” – какъвто е слоганът на компанията, произвеждаща „умните” саксии (на английски – smartpot).

С Click & Grow (както е официалното търговско наименование на продукта) не е нужно да имате особени познания по градинарство, защото бялата кутийка съдържа всичко необходимо за отглеждането на едно растение. Има си резервоар, който се пълни с вода и който дозира точно определено количество спрямо конкретния вид, отглеждано растение. Специални сензори пък отчитат какви са нуждите му. Отделно от резервоара, в кутийката има пълнител, който съдържа семена и подхранващи смеси, както и софтуер, който се грижи за правилното отглеждане.

Производителите обясняват съвсем простичко принципа на работа на Click & Grow. Точно както се подменят изхабените мастилени пълнители на принтери, по същия начин може да се подмени и този на електронната саксия. При едногодишни растения, чийто жизнен цикъл приключва сравнително бързо, единственото нещо, което трябва да направите, е да смените контейнера с друг.

Как се ражда идеята за подобно изобретение?
Mattias Lepp, изпълнителен директор на Click & Grow разказва, че преди повече от 5 години се зачел по-обстойно в статия, посветена на НАСА, в която се обяснявало как космонавтите отглеждали растения без почва, на принципа на хидропонното и аеропонното отглеждане. Mattias бил истински впечатлен от технологията и пробвал да изобрети свои варианти. Основната причина да се вглъби в идеята били наблюденията му, че много хора обичат растенията и цветята, но не умеят да ги отглеждат правилно.