Повечето от вас са чували за хотели за кучета или пък за котки. Но хотели за буболечки – какво ли е това?! Идеята възниква преди около 30 години в Германия, Нидерландия и много бързо е харесана и се реализира в страните от Скандинавия. От края на XX в. Е установено бързо намаляване на популациите на опрашващи насекоми. Освен тях са сериозно заплашени и много други видове насекоми. Основните причини са безконтролното и интензивно използване на пестициди и инсектициди в земеделието, множеството сателити, електронни устройства и антени, чиито вълни и пулсации объркват насекоми и птици. Към тези опасности се добавят и класическите еко негативи на нашия век, които влияят на всички хора, животни и растения – промяната в климата, замърсяванията, излишеството и оскъдицата за храна и вода в различни райони на планетата и др.

Идеята на хотелите за буболечки е да се създаде приветлива и гостоприемна среда за техния живот. Голямата цел е опазване на био разнообразие. По-малките цели, които могат да бъдат от полза и на всеки един от нас, е балансиране на фауната в градината, с цел предпазване от вредители и здрава реколта.

Как се прави хотел за буболечки?

Мнозина от вас сигурно са правили къщички за птици. Добре познатият принцип е запазен и при хотела за насекоми, но с малки разлики, съобразени с особеностите на техния живот. Най-важното е  хотелът трябва да бъде удобен и пригоден за начина на живот на насекомите, които най-често се срещат в определен регион. Той трябва да е изграден по такъв начин, че неговите обитатели да го приемат за нещо естествено и част от местообитанието им в природата. Земните пчели например обичат жилището им да е на скрито и защитено място, което да е защитено от дъжд и подпочвени води.

За построяването се използват само естествени материали - сено, слама, мъх, дървесна кора. Може да направите нещо свъсем обикновено и малко – например да обърнете счупени керамични саксии наобратно, като заровите част от тях в земята.

Друг вариант е да сковете рамка от дървени дъски с малко покривче, така че да заприличат на къщички. Разделете с летви пространството, така че да сеполучат различни стаи. Всяка от тях запълнете с различни материали – наредени тръби от мукава, сухи съчки, пънчета, шишарки, стърготини, тухли с дупки и др. за да не се разпилеят материалите, прикрепете тънка метална мрежа с достатъчно широки дупки, през които насекомите спокойно да влизат и излизат. На покрива подредете дървени или керамични плоскости, за да подсигурите хотела срещу дъжд и вятър.

Добре е хотелите да бъдат построени на слънчеви места в градината или фермата, където има различни растения. Така той ще се превърне в естествен хабитат.

Всеки хотел има нужда от популяризиране, за да има резервации

По-предвидливите градинари предварително посаждат растения, които привличат насекомите. Така освен условията за живот, които им предоставят, те им осигуряват и храна.

С какво са полезни хотелите за буболечки?
Концентрацията на насекоми има своето благотворно въздействие върху всяка градина. Насекомите, които се заселват в построения хотел, ще пазят растенията ви от вредители по естествен начин. Така няма да ви се налага да влагате пари и да пръскате продукцията си със скъпи химични препарати. Същевременно населената от този вид буболечки територия ще бъде непревземаема за други, които няма да бъдат от полза за растенията ви. Опрашването на цветовете, събирането на семена, унищожаването за загнили листа и стебла са също бонус за градината ви.