Магия има навсякъде - в създаването на дете, в тупкането на сърцето, в отношенията между хората, в кухнята, когато месим хляб, в разбиращия поглед на котарака ти, когато му обясняваш как се монтира лампа на къхненския шкаф, в събуждащото действие на сутрешното кафе и в малките семенца и зрънца на растенията.

Магическите бобчета са зърна с гравирани върху тях послания. Има бели (дребни) и червено-кафяви (едри) на цвят. Написаното върху тях което се появява и на самото кълнче, когато бобчето се разпукне. Пожеланията мога да са всякакви - Bless you, Happy mother's day, Happy Valentine's day, I'm sorry, I love my boyfriend, Only you. Чудесни са за подарък, особено когато са вече посадени и човекът отсреща не знае какво очаква да порасне.

Когато бях малка, баба ми много често ми разказваше приказки и разни битови истории. Едната от тях е за свекървата и снахата, които не си говорели. И докато готвели, ту едната слагала сол в маджата, ту другата. И, разбира се, я пресолили.

Магическите бобчета няма как да се пресолят, но открих как могат да умрат от старание и мълчание. В желанието си да ги обгрижваме, да им е добре и бързо да  видим каква е магията им, съпругът ми ги поливаше сутрин, аз – вечер, при това, без да знаем какво е направил другия.  Капка по капка... загниха. Това беше първият ни, злощастен при това, опит да посадим и отгледаме магическо бобче.

Малко след това решихме да опитаме отново, като този път разпределихме задълженията си, така че бобчето да оцелее въпреки нашите грижи. На снимките горе може да проследите как е расло ден след ден.

Бобчето се поставя върху памук, напоен с вода и се оставя на тъмно и сухо място за 2-3 дни. След като тънкото кълнче се покаже, зрънцето трябва да се посади в саксия с пръст.

бобче

След това се отглежда стандартно – със слънце, въздух и вода.  При правилни грижи може да израсне на височина 2 м.

След като кълнчето на нашето бобче стана дълго около два сантиметра, го преместихме в малка саксийка. Люспата отвън се разпукна и отвътре се видя посланието. Надписът, който се появи на кълна, всъщност е гравиран върху самото бобче. Нашето ни пожела Good luck (късмет).

бобче
С течение на времето растението продължава да става все по-високо и по-високо и да образува солидна листна маса. Малко след това се появяват и бобови шушулки. Бобчетата в тях, разбира се, не са с надписи. Голямото растение можете спокойно да преместите в градината. Не е капризно – няма нужда от специална пръст или торене.

бобче