Може да разпознаете цъфналите декоративни вишни в София, отрупани с "облаци" от нежно розови цветове. Това са японски вишни, чийто цвят (sakura) е емблематичен за Япония и много често използван мотив в японското изобразително изкуство. Hanami е вековна практика да се излиза на пикник под цъфнали вишневи дървета за постигане на духовен мир и блаженство. Сами може да добиете представа за опианението, докато съзерцавате изобилието от цъфтящата красота. 

В Япония има изключително богато разнообразие от вишневи дървета с над 100 сорта. В големи площи, засадени с декоративни вишни, съвременните японци правят семейни празници и подготвят пикник в сезона на цъфтенето.

През 1912 г. Япония подарява 3020 цъфтящи вишневи дървета на САЩ в чест на приятелството между двете нации. В Sakura Park в Ню Йорк цъфналите вишневи дървета са популярна туристическа атракция, където се провежда Национален фестивал на цъфналите вишни.    

За японците вишневите цветове са една от вечните метафори за преходността на живота и бързо увяхващата красота. Когато видите в някои от нашите паркове тази прелест, ще се убедите защо японските вишни са популярни по целия свят.