Боровите клонки са традиционна украса, която присъства почти във всеки дом на Коледа. Какво да правите коледното дръвче и клонките след като мине празника, ето няколко идеи от нас:

1.За да подхраните почвата. Растенията, които обичат киселинната почва ще се повлияят добре от слагането на борови иглички в нея. Така ще им помогнете да растат по-бързо и да цъфтят по-обилно.

2.За да опазите растенията от вредители.
Боровите иглички са киселинни, а червеите, охлювите и другите дребни вредители не обичат почвата да бъде киселинна. Затова в близост до любимите си растения и ,зеленчуци може да поставите борови иглички, които ще ги пазят от поражения.

3.За да направите компост. Ако сте любител на екологията и обичате натуралните торове, то със сигурност знаете, че боровите иглички са важен компонент при компостирането. Заедно със сухи листа, слама, талаш и други съставки, са ценен източник за подхранване на почвата.4.За да си направите кошница.
Някои култури използват боровите иглички за направата на различни декоративни съдове – плетат ги във формата на кошници, вази, панери, след което ги оцветяват в различни цветове.

5.За да си направите полезен и ароматен чай. Със зелените все още борови иглички може да направите чудесен чай, който ще е с високо съдържание на витамин С и е изключително ефективен при респираторни и проблеми със синусите и болки в гърлото. Игличките се измиват щателно и се заливат с вряща вода. Оставя се да престои 10 минути. Преди пиене течността се прецежда. Добавя се захар или мед по желание.

6.За да си направите ароматно саше. Поставете в торбичка от органза пресни иглички и сложете в гардероби и чекмеджета. Дрехите ще бъдат предпазени от молци и ще ухаят на борова гора.

7.За да опаковате ефектно подаръците. Блестящите панделки не са нужни, за да бъде ефектна опаковката – нужни са ви само няколко борови клонки и малки шишарки.

8. Нека не забравяме и разкрасителните процедури, които може да си направите и колко ползотворни могат да бъдат те!