Знаете ли, че според последни проучвания разходките сред ботанически градини подобряват паметта и концентрацията. Освен това има изследвания, които твърдят, че умът на човек, попаднал в плен на зелената магия, може да изпадне в състояние на медитация.

А сега си представете, че се намирате сред омагьосващото благоухание и неописуемо великолепие на огромна живописна градина. Въздухът е огласян от мелодии на пойни птички, и накъдето и да се обърнете – феерия от приказни цветове, изящни статуи и чудно красиви фонтани. Едно наистина удивително, вълшебно място, от което не искате да си тръгнете. Грабващо, удивляващо, очароващо, вдъхновяващо. Толкова близо... до съвършенството. Оазис на хармонията и безвремието.

Е, ние пък, с нашите скромни възможности, по-долу ще се опитаме да ви пренесем, макар и само визуално, в смайващото великолепие на десет от най-красивите градини на света:

Градината в Кирстенбош, Кейп Таун, Южна Африка

Градината в Кирстенбош, Кейп Таун, Южна Африка, Снимка: huffingtonpost.com

В сянката на планината Тейбъл, известната ботаническа градина в Кирстенбош е обявена за една от 50-те най-красиви градини в света. Паркът се гордее с над 22 000 местни растителни видове – дървета, храсти и цветя от най-различни точки на света с лечебни свойства.

Градината на Клод Моне в Живерни, Франция

Градината на Моне в Живерни, Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Едно от най-обаятелните кътчета, съчетало в себе си и величието на природата, и гения на художника, е скрито в едно малко френско градче, близо до Вернон. Френският импресионист Клод Моне е живял в него в продължение на 43 години заедно със семейството си и е сътворил едно неземно кътче – чудо. 100 хил. растения изпълват въздуха с безброй цветове и благоухания. Апропо, градината на светлината, както някои я наричат, е създадена само за 6 месеца.

Градината на Мажорел в Маракеш, Мароко

Градината на Мажорел в Маракеш, Мароко, Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Зашеметяващото присъствие на кобалтово сини архитектурни акценти я прави уникална и различна от всяка друга ботаническа градина. Създадена през 1920 г. от художника Жак Мажорел, градината е обявена за една от 50-те най-красиви градини на света, и е една от най-популярните туристически дестинации в Мароко.

Градините на Версай, Франция

Градините на Версай, Франция, Снимка: huffingtonpost.com

Историческите градини на двореца Версай са сред най-впечатляващите в цяла Европа. На мястото на ловния павилион на предшественика си, Кралят – Слънце Луи XIV издига разкошен дворец, а около него създава едни от най-великолепните градини. Посетителите могат да прекарват дни наред в тях, наслаждавайки се на цветя, фонтани, виещи се пътеки и живописни гледки.

Градината Кенроку-ен в Ишикава, Япония

Градината Кенроку-ен в Ишикава, Япония, Снимка: huffingtonpost.com

Призната за една от най-прелестните градини в Япония, Кенроку-ен в Ишикава е истински рай на мира и спокойствието. Богата е на най-разнообразни видове дървета. Особено зашеметяващи с прелестта си са 40-те вида черешови дръвчета и прочутите кайсиеви цветове. „Року” в превод означава „шест”. Името насочва към шестте канона на японското парково изкуство за съвършена градина – простор, уединение, античност, изкуствено строителство, изобилие от вода и красива гледка.

Пустинната ботаническа градина във Финикс, Аризона

Пустинната ботаническа градина във Финикс, Аризона, Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Забележителна с изключителното си богатство от представители на пустинната флора. Посетителите трябва да бъдат подготвени и специално екипирани за типично пустинната суха и гореща атмосфера, но преживяването наистина си струва заради почти марсианската гледка, която се дължи на яркочервените скали, с които е заобиколен целия парк. Известен е още и с неописуемата гледка на спиращия дъха залез.

Градината на водопадите в Алахуела, Коста Рика

Градината на водопадите в Алахуела, Коста Рика, Снимка: huffingtonpost.com

Това е спираща дъха вълшебна част от джунглата, където на една сравнително малка територия са събрани 5 величествени водопада. Собствениците на това кътче от рая се грижат не само за запазване на редките растителните видове, в това число и голям брой различни орхидеи, но и за над 100 вида животни – представители на местната фауна

Градините на Роберто Бурле Маркс в Рио де Жанейро, Бразилия

Градините на Роберто Бурле Маркс в Рио де Жанейро, Снимка: pt.wikipedia.org

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Носещо името на известния бразилски архитект и дизайнер на паркове и градини Роберто Бурле Маркс, това място е уникално със събраните в него над 3500 растителни видове. Посетителите на тези прочути в цяла Южна Америка градини, могат да се запознаят с къщата, личните вещи на Бурле и което е по-интересно – с параклиса, построен от него. В тези градини са посадени изкуствено и виреят 30-те различни видове растения, носещи името на архrтекта, открити и класифицирани лично от него по време на многогодишните му изследвания в амазонската джунгла.

Кралските ботанически градини в Мелбърн, Австралия

Кралски ботанически градини в Мелбърн, Австралия, Снимка: huffingtonpost.com

Една от най-популярната дестинации в Мелбърн е Кралската ботаническа градина. Разположена на близо 100 акра земи, тя включва необикновен красив кът за игри за деца, места за пикник и разходки. Това парченце от рая в центъра на града е създадено от първия губернатор на щата Виктория още в далечната 1846 г.. Паркът е един от най-популярните дестинации с над 1,5 милиона посетители всяка година.

Градините Мирабел в Залцбург, Австрия

Градините Мирабел в Залцбург, Австрия, Снимка: el-granada.com

Друга класическа европейска градина в духа на Версай и Тюйлери е тази около двореца Мирабел, построен от принц-архиепископ Волф Дитрих фон Ротенау през 1606 г. Красиви скулптури, фонтани, цветни насаждения, каменни джуджета и мраморни митични същества посрещат посетителите и оставят незабравим спомен у всеки от тях.