Слънцето все още топли удивително добре за месец, в чието име вече има Р. Старите хора казват, че появи ли се тази съгласна в името на месеца, значи застудява. Нека се радваме докрай на галещите лъчи на слънчо и да използваме всяка възможност да седим на въздух на открито. А когато ни омръзне да четем книжка или да реем поглед сред дърветата, да запалим барбекюто и да приготвим вкусно хапване.

барбекю
В магазинната мрежа се предлагат най-различни варианти на този уред – кръгли, правоъгълни, с преграда против вятър, с функция за опушване, с грил... Малкото компактно барбекю, което в разглобено състояние се събира в кутия с дължина 45 см, може да държите постоянно в багажника на колата си. Все пак за толкова малък багаж винаги ще се намери място. Когато пътувате, дори без предварително да сте планирали да си приготвяте вкусно месце на жар, може да извадите уреда и да спретнете вечеря сред природата.

барбекю
Доброто барбекю изисква и качествени въглища, сух спирт за разпалване, спирт за горене и дълги метални щипки за обръщане на месото. И да не забравяме – качествено месо и вкусни зеленчуци, които да бъдат изпечени.

Месото на кубчета може да се наниже на дървени шишчета, като се редува със зеленчуци – лук и чушки. Интересен вариант е тези шишчета да се завият в бекон и да се мариноват в соев сос за няколко часа. Получават се вкусни и крехки. Ароматите и вкусовете на различните продукти се смесват и се допълват много добре.

барбекю
За вегетарианците – зеленчуци на скара. На барбекюто дори най-обикновеният лук се превръща в страхотна вкусотия. Изпечете още тиквички и патладжан на шайби или чушки на едри парчета. Малко преди всичко да е готово, метнете върху скарата на барбекюто и няколко филийки хляб. За десерт може да си изпечете и плодове – стават изключително вкусни. Изпечените резени от сладки плодове – ябълки, ананас, банан, се карамелизират, докато се пекат на жар, и се превръщат в прекрасен, сладък и лек десерт. Друг вариант е предварително да ги увиете в домакинско фолио, да им добавите по малко масло и да изпечете.

барбекю
Но барбекюто не е само поредният начин да напълним стомасите си. Може да го превърнете в семейна традиция, в занимание, при което вършите нещо, заедно с децата, в романтична изненада и повод за разходка през уикенда. А защо не да се възползвате и да приготвите на него малко зимнина, като например печени чушки.

барбекю
Остава само да извадите чинии (може и за еднократна употреба) и прибори (а може и с пръсти) и с наслада да похапнете това, което сами сте си приготвили. Сред природата и с приятели винаги е по-вкусно.