Сигурно се чудите какво ли ще е това чудо на чудесата, което може да побере цяла кухня на площ от точно един квадратен метър. Творението е дело на френския дизайнер Филип Старк за германския производител Warendorf и се нарича Tower Kitchen (кухня кула).

Снимка: warendorf.eu

Всъщност кухнята се състои от три части - два високи шкафа и един многофункционален „остров”. Едната кула е наречена „гореща”, защото в нея могат да се монтират фурна и абсорбатор за парата. В „студената” кула пък  се помещават хладилникът и фризерът. Дизайнът позволява волности като допълнително монтиране на съдомиялна или микровълнова фурна. Естествено, че е предвидено място и за кухненски пособия като чинии, тигани, тенджери, чаши и др.

Снимка: warendorf.eu

Всяка една от двете кули има вратички от три страни, които се затварят в моментите, в които искате да прикриете какво точно има зад тях. Четвъртата страна е проектирана да изпълнява функция на черна дъска, като, разбира се, може да се постави огледало, коркова дъска или друга функционалност според персоналните предпочитания. Най-хубавото е, че и двете кули могат да се въртят на 360 градуса, като по този начин осигуряват лесен достъп до всички електроуреди и домакински пособия.

Снимка: warendorf.eu

Третата част допълва това, което не можете да правите с останалите две – функционалният остров предлага пространство за приготвяне на храната, мивка, скрито помещение за отпадъци, котлон и място за хапване.
Снимка: warendorf.eu