В народната медицина на билката девесил са се приписвали девет сили. В състава й влизат много полезни за човешкия организъм вещества - лецитин, етерично масло, минерали, фуранокумарин и други. Като подправка и лечебно средство се използват коренището, листата и семената.

В кулинарията се ползват основно листата – пресни и изсушени. Подправка девесил, наричана още лющян, селим, дивисил придава много приятен аромат в рибните ястия, дивеч, агнешки и пилешки супи. Задължителна подправка е за бобената чорба и други варива. Подходящ е също за вегетариански ястия с картофи и ориз. В италианската кухня го слагат главно в доматени сосове заедно с риган. Комбинира се и с другите зелено листни подправки – джоджен, магданоз, копър, майоран. Пресните листа от девесил може да овкусяват всякакви видове салати. 

Девесилът е лечебно растение за укрепване на имунната система, за сила и тонус след боледуване, при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, проблеми с червата, прекомерно изпотяване, болки в стомаха, заболявания на сърдечно съдовата и нервната система, скованост в движенията. Болки и скованост на големите стави от артроза се облекчава чрез прием на чай от девесил.

Рецепта за чай от девесил

В 500 мл вода се добавя 1/2 супена лъжица листа от сушен девесил. Кипва се за 1 мин, отстранява се за 15 мин. и се прецежда. Чаят се изпива на 6 пъти по 80 мл сутрни, обед и вечер, преди и след хранене. Ефектът от лечението се получава след две седмици. Пиенето на девесилен чай може да продължи до 3 месеца.